Calendar

syys
19
la
2020
Nino Rota & Ennio Morricone Movie Themes Concert
syys 19 @ 19:00
Nino Rota & Ennio Morricone Movie Themes Concert @ Musiikkitalo

Huikea sukellus italialaissäveltäjien hienoimpiin klassikoihin!

La Strada, Il Postino, La Dolce Vita, Godfather, Romeo and Juliet, Once Upon a Time in the West… Yleisön, kriitikoiden ja kollegoiden ylistämä italialaiskaksikko Rota & Morricone on puhaltanut hengen lukuisiin järkälemäisiin klassikkoelokuviin.

Musiikkitalon toukokuisessa konsertissa päästään nauttimaan viidentoista elokuvan komeimmista kohtauksista sinfoniaorkesterin säestämänä. Luvassa on kauniita naisia, komeita miehiä, mafiosoja ja romantiikkaa – toisin sanoen pakahduttavan suuria tunteita pakahduttavan suuren musiikin saattelemana.

Nino Rota (1911–1979) sävelsi elämänsä aikana musiikin yli sataan elokuvaan ja tuli tunnetuksi erityisesti Federico Fellinin elokuviin sekä Francis Ford Coppolan Kummisetiin tekemästään musiikista. Rota sävelsi kuitenkin runsaasti myös muuta musiikkia, kuten oopperaa ja balettia.

“Kun istun luomassa pianon ääressä, minulla on tapana olla onnellinen; mutta –ikuinen ongelma – miten voimme olla onnellisia muiden onnettomuuden keskellä? Teen kaikkeni tarjotakseni jokaiselle onnen hetken. Siinä on minun musiikkini ydin”, Rotan kerrotaan todenneen.

Ennio Morricone (s. 1928) on yksi merkittävimmistä elossa olevista elokuvasäveltäjistä. Yli 500 elokuvaan musiikin säveltänyt ja lukuisia kertoja palkittu mestari tunnetaan erityisesti Sergio Leonen 1960-luvulla ohjaamien italowesterneiden soundtrackeista, mutta hänen repertuaarinsa on huomattavasti laajempi ja monipuolisempi.

“Hän ei ole vain suuri elokuvasäveltäjä, hän on suuri säveltäjä.” Näin totesi Giuseppe Tornatore, italialainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja, jonka tunnetuimpia elokuvia ovat Cinema Paradiso ja Malèna – nekin mukana Musiikkitalon elokuvailotulituksessa.

Konsertin johtaa Erkki Lasonpalo.

Ohjelma:

 1. La Strada säv. Nino Rota
 2. Il Postino säv. Luis Bacalov
 3. Once Upon a Time in America / Deborah’s Theme säv. Ennio Morricone
 4. La vita é bella / Life is Beautiful säv. Nicola Piovani
 5. Amarcord säv. Nino Rota
 6. Cinema Paradiso säv. Andrea ja Ennio Morricone
 7. La Dolce Vita säv. Nino Rota
 8. The Good, bad and Ugly / Ecstasy of Gold säv. Ennio Morricone
 9. 8 ½ säv. Nino Rota
 10. Once Upon a Time in West säv. Ennio Morricone
 11. Malèna säv. Ennio Morricone
 12. Godfather säv. Nino Rota
 13. The Mission säv. Ennio Morricone
 14. Romeo and Juliet / Love Theme / A Time For Us säv. Nino Rota
 15. Il Gattopardo / The Leopard säv. Nino Rota
loka
17
la
2020
John Williams Movie Themes Concert vol.2
loka 17 @ 19:00
John Williams Movie Themes Concert vol.2 @ Musiikkitalo

Williamsin mestariteokset ovat soineet jo kolmesti Musiikkitalon täysille katsomoille. Syksyn konsertissa yleisölle tarjoillaan täysin uusi huikea ohjelmisto.

John Williams on elokuvamusiikin elävä legenda, jonka tuotanto on paitsi käsittämättömän laaja, myös poikkeuksellisen mestarillinen ja rakastettu. Hän on säveltänyt musiikin yli sataan elokuvaan Tappajahaista Indiana Jonesiin ja Jurassic Parkista Schindlerin listaan, voittanut elokuvamusiikillaan viisi Oscaria ja ollut peräti 51 kertaa ehdolla palkinnon saajaksi.

“Williamsin musiikkiin on helppo samastua ja rakastua heti ensi kuulemalla. Hänellä on ainutlaatuinen ymmärrys elokuvasta, tarinankerronnasta ja tunteista”, Vantaan Viihdeorkesterin ylikapellimestari Nick Davies toteaa.

“Musiikki on todella taitavasti ja suurella sydämellä kirjoitettua. Se yhdistää monenlaisia musiikkityylejä, aikakausia ja kulttuureja. Melodiat ovat niin hienoja, että kuka tahansa nykysäveltäjä on onnellinen pystyessään samaan vaikka vain kerran elämässään”, orkesterin konserttimestari Mikaela Palmu jatkaa.

Jatkokonsertin ohjelmistoon on valittu niin suosituimpia hittejä kuin hieman tuntemattomampia mestariteoksia. Illan aikana kuullaan unohtumattomia poimintoja  mm. Tähtien sodasta, Geishasta, Indiana Jonesista ja Sotahevosesta sekä 7 vuotta Tiibetissä -, Yksin kotona – ja 1941 -elokuvista. Tällä kertaa orkesterin mukana esiintyy myös kuoro.

Williamsin musiikki on haastavaa, mikä sopii mainiosti juuri Vantaan Viihdeorkesterin kaltaiselle orkesterille. Vakiokokoonpanoa ei ole, joten soittajiksi valikoituvat juuri kyseisestä genrestä kiinnostuneet huippuammattilaiset.

“Muunneltava kokoonpano ja sen mukanaan tuoma joustavuus mahdollistavat meille hyvin monipuolisen repertuaarin. Elokuvamusiikki on vain yksi tyylilajeistamme, mutta se sopii meille täydellisesti”, Davies sanoo.

Musiikki toimii ilman elokuvia, mutta elokuvat eivät totisesti toimi ilman musiikkia. Näin Williamsista totesi hänen pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa, elokuvaohjaaja Steven Spielberg, kun American Film Institute vuonna 2016 myönsi säveltäjälle  elämäntyöpalkinnon:

”Ilman John Williamsia polkupyörät eivät nousisi ilmaan, eivät liioin luudat huispausotteluissa tai miehet punaisissa viitoissa. Ei olisi Voimaa, eivätkä dinosaurukset kulkisi maapallolla. Emme ihmettelisi, kyynelehtisi, uskoisi. John, sinä teet elokuvistamme uskottavia. Monet elokuvistamme käsittelevät mitä mahdottomimpia unelmia, mutta musiikillinen neroutesi tekee niistä tosia ja ajattomia miljardeille ja taas miljardeille ihmisille.”

 

Ohjelma: 

 1. The Reunion / War Horse
 2. Parade of the Slave Children / Indiana Jones
 3. Marion’s theme / Raiders of the Lost Ark
 4. Scherzo / Motorcycle
 5. Chairman’s Waltz / Geishan muistelmat
 6. Sayuri’s theme and End Credits / Geishan muistelmat
 7. Sugarland Express theme / Sugarland Express
 8. March / 1941
 9. Swing Swing Swing / 1941
 10. Main theme, Reys theme, March of the Renaissance, The Jedi Steps / Star Wars Force Awakens
 11. Overture / The Cowboys
 12. Main theme / 7 Years in Tibet
 13. Reprise and End Credits / Catch Me if you Can
 14. Hymn to the Fallen / Saving Private Ryan
 15. Somewhere in my Memory / Home Alone
 16. Harry’s Wondrous World / Harry Potter and the Sorcerer’s Stone
 17. Battle of the Heroes – The Return of the Sith / Star Wars
 18. Duel of the Fates – The Phantom Menace / Star Wars
loka
22
to
2020
Symphonic Jazz
loka 22 @ 19:00 – 22:00
Symphonic Jazz @ Kulttuuritalo Martinus

Sonaattimuotoista bepopia, kevään ylistystä, mystistä impressionismia, vanhan jazziskelmän kaikuja sekä uusia sovituksia suomalaisista pophiteistä. Vantaan Viihdeorkesterin lokakuinen konsertti soljuu sujuvasti voimallisesta tunnelmasta toiseen.

Herkullisen hybridin, sinfonista jazzmusiikkia edustavan konsertin, aloittaa Markku Johansson -sovituskilpailun voittaneen kapellimestari Teemu Takasen Concerto Grosso for Saxophone, Guitar and Orchestra. Noin 40 minuutin mittainen neliosainen orkesteriteos on sävelletty sinfoniaorkesterille, rytmisektiolle, tenorisaksofonille ja sähkökitaralle. Teos saa kantaesityksensä Kulttuuritalo Martinuksen konsertissa, jonka Takanen myös johtaa.

Toisen osion musiikki koostuu Aili Ikosen sävellyksistä sekä suomalaisista pophiteistä. Sen antia ovat muun muassa Ikosen Raapaisit pintaa (Piirrä minut) ja Nuori vapaa nainen (Laulan) sekä Jenni Vartiaisen ja Jukka Immosen Missä muruseni on? Laulusävellysten sovitukset ovat Takasen ja Mikko Hassisen käsialaa.

“Tämän tyyppinen, klassista ja jazzia yhdistävä, säveltaide on aivan ihanaa! Toivoisin näkeväni tällaisia isojen kokoonpanojen poikkitieteellisiä produktioita meillä  Suomessa yhä enemmän, koska täällä on kaikki mitä niihin tarvitaan. Meillä on  maailmanluokan klassiset orkesterit sekä jazzmuusikot ja säveltäjät, jotka tekevät varmasti mielellään taidetta yhdessä”, Takanen toteaa.

Illan solisteina loistavat kotimaiset huipputaiteilijat: tenorisaksofonisti Jussi Kannaste, sähkökitaristi Mikko Iivanainen sekä laulaja Aili Ikonen.

“Sain mukaan solistit, joiden tyyliä ja saundia ihailen. Mikko ja Jussi ovat erittäin inspiroivia ja omaperäisiä taiteilijoita. Lisäksi Jussi oli aikoinaan Savonlinnassa ensimmäinen foniopettajani, joka sytytti minussa sen todellisen jazzkipinän”, kapellimestari kertoo.

“Ailin kanssa opiskelimme samaan aikaan Sibelius-Akatemiassa, minkä lisäksi olemme esiintyneet samoissa yhtyeissä ja tehneet muutenkin yhteistyötä. Aili on ehdottomasti yksi maamme hienoimmista laulajista!”