Harrastelijaorkesterista Suomen suurimmaksi viihdeorkesteriksi

Vantaan Viihdeorkesteri sai alkunsa vuonna 1948, kun Tikkurilassa toimineen Helsingin Autokoritehtaan henkilökunta perusti johtajansa tuella yrityksen työntekijöistä koostuvan, voittoa tavoittelemattoman Vantaan orkesteri ry:n. Pian mukaan tuli myös muiden paikallisten yritysten henkilökuntaa. Vuonna 1950 perustettiin Tikkurilan Orkesteriyhdistys ry, jonka toimintaa kuntakin jossain määrin tuki.

Vuosi 1987 oli orkesterin toiminnan kannalta merkityksellinen. Silloin valmistui kotisali Martinus, ja kaupungin ja orkesterin välillä solmittu yhteistyösopimus turvasi kaupungin toiminta-avustuksen myöntämisen.

Vuonna 1988 orkesteri teki ohjelmapoliittisen valinnan: se päätti profiloitua viihdeorkesteriksi. Näin siksi, että pääkaupunkiseudulla oli jo kolme klassista musiikkia esittävää sinfoniaorkesteria mutta ei yhtään suurta viihdeorkesteria. Ylikapellimestariksi kutsuttiin Markku Johansson, ja orkesterin nimen rinnalla alettiin käyttää markkinointinimeä Vantaan Viihdeorkesteri eli Vantaa POPS (Vantaa Pops Orchestra). Suomen ensimmäinen viihdemusiikkiin erikoistunut sinfoniaorkesteri tarjosi uudenlaisen vaihtoehdon mm. sellaisille musiikin ystäville, jotka eivät välittäneet klassisesta musiikista, mutta halusivat kuitenkin nauttia erittäin korkeatasoisesta orkesterimusiikista.

Johanssonin ja muutaman hänen soittajakollegansa myötä harrastelijaorkesterista alkoi kehittyä ammattimainen ja laadukas viihdeorkesteri, joka suhtautui viihteelliseen musiikkiin yhtä kunnianhimoisesti ja arvostaen kuin sinfoniaorkesterit klassiseen musiikkiin.

Johanssonin kausi kesti vuoden 2009 loppuun, ja Vantaan Viihdeorkesterin kunniakapellimestariksi hänet nimitettiin vuoden 2010 alusta lähtien. Vuodesta 2011 tahtipuikkoon tarttui walesilaissyntyinen Nick Davies.

Vantaan Viihdeorkesteri on opittu tuntemaan erittäin laadukkaana ja monipuolisena orkesterina, jonka soittajat ovat niin Suomessa kuin ulkomaillakin arvostettuja huippumuusikoita. Orkesterin tavaramerkkejä ovat ennakkoluulottomuus, glamour ja suuri soundi – loistavia solisteja unohtamatta.

Vuonna 2012 orkesterissa oli 175 jäsentä. Heistä noin 70 osallistui toimintaan aktiivisesti.