Vantaan Viihdeorkesterin juhlavuoden huipennus:

Esko Valtaoja, Paula Vesala ja Ringa Manner loistavat Lauri Porralta tilatussa moniosaisessa teoksessa

Aika: ma 19.11.2018 klo 18.30
Paikka: Finlandia-talo
Johtaa: Nick Davies

Vantaan Viihdeorkesterin taiteellisena partnerina toimivan Lauri Porran "Aineen ja ajan messu" saa kantaesityksensä orkesterin 70-vuotisjuhlakonsertissa. Nerokas hybridi vie kuulijansa matkalle maailmankaikkeuden alusta loppuun – ja vielä sitäkin pidemmälle.

Kaksiosaisessa juhlakonsertissa nautitaan myös menneiden vuosikymmenten hienoimmista helmistä. Orkesterin kunniakapellimestari Markku Johansson ja ylikapellimestari Nick Davies ovat valinneet omat suosikkinsa, joita tulevat tulkitsemaan Paula Koivuniemi ja Johanna Försti.

Lauri Porran Aineen ja ajan messu on sinfoniaorkesterille, kuorolle, elektroniikalle ja kahdelle solistille sävelletty moniosainen, noin 50 minuutin mittainen, teos.

Teosta varten Porra tilasi Esko Valtaojalta tekstin, joka tarkastelee aineen syntyä ja matkaa maailmankaikkeudessa. Kokijan roolin laulaa Ringa Manner, ja kertojana toimii itse Esko Valtaoja. Lavalla nähdään myös äänitaiteilija Tuomas Norvio. Teoksen dramaturgina ja libretistinä toimii Paula Vesala.

– Laurin säveltäjänuraa seuranneena arvasin, että tekeillä on jotakin, jossa haluan olla mukana. Suostuin siis nanosekunnissa, kun hän pyysi minua työryhmään. Sekä messun sävelmateriaali että Eskon teksti ovat kovin kiehtovia ja lohdullisia, Paula Vesala toteaa.

– Oli mahtavaa tulla kutsutuksi mukaan tällaiseen taidetta ja tiedettä yhdistävään projektiin. Olen kuunnellut ihmetellen ja ihaillen, kuinka näiden ammattilaisten luoma musiikki kietoutuu sanojeni ympärille. Korvat hörölle, maailmankaikkeus: tätä todellakin kannatti odottaa 13,8 miljardia vuotta, Esko Valtaoja jatkaa.

Lauri Porralle Vesalan, Mannerin ja Valtaojan mukaansaaminen oli unelmien täyttymys.

– On mahtavaa, että Aineen ja ajan messu saa kantaesityksensä juuri Vantaan Viihdeorkesterin 70-vuotisjuhlakonsertissa – ja juuri tämän kolmikon kanssa, hän sanoo.

Vantaan Viihdeorkesterin toiminnanjohtaja Janne Rönnbäck on seurannut jännittyneenä ja innostuneena ainutlaatuisen projektin etenemistä.

– Kiinnitimme Lauri Porran taiteelliseksi partneriksi, koska yksi strategiamme tärkeistä osa-alueista on uuden viihdemusiikin tuottaminen. Porra jos kuka voi verkostojensa avulla näyttää uutta suuntaa sinfoniaorkesterille kirjoitettavalle musiikille, hän sanoo.

– Samasta strategiasta sai alkunsa myös Vantaan Viihdeorkesterin viime vuonna julkistama, vastikään päättynyt Markku Johansson sävellys- ja sovituskilpailu, jonka antia tullaan kuulemaan tulevissa konserteissa ja mahdollisesti myös levyllä.

Mukana juhlassa ovat myös Vantaan Viihdeorkesterin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Vantaan musiikkiopiston nuoret muusikot. Musiikkiopiston sinfoniaorkesterin pre-konsertti alkaa Finlandia-talon lämpiössä klo 18.30.

Liput juhlakonserttiin myy Tiketti.

Lisätiedot
Toiminnanjohtaja Janne Rönnbäck
0400 780 770, janne.ronnback@viihdeorkesteri.fi

Aineen ja ajan messu:
Taiteellinen partneri Lauri Porra
lauri.porra@viihdeorkesteri.fi

Tiedote 2.10.2018
Julkaisuvapaa heti